Sansür Gıda Dedektifi'ni de buldu: Erişim engeli, dava, uyarı

Sansür Gıda Dedektifi'ni de buldu: Erişim engeli, dava, uyarı

Gıda ürünlerinin içerikleri hakkında incelemeler yapan Gıda Dedektifi, son olarak bir bal üreticisi tarafından sansüre zorlandığını duyurdu. Daha önce bir paylaşımı, ürününü incelediği firmanın talebiyle engellenen Gıda Dedektifi hakkında dava da açılmıştı.

ARMAĞAN TEZEL

Üzerlerindeki ambalajlardan yola çıkarak gıda ürünlerinin içeriğini inceleyen ve bunu duyurduğu paylaşımlar yapan Gıda Dedektifi, son zamanlarda paylaşımlarının yanı sıra yayımdan kaldırılan ve kaldırılması istenen paylaşımlarıyla gündeme geliyor.

Daha önce bir paylaşımı erişime engellenen ve bir ürün hakkındaki incelemesi sebebiyle satıcı market tarafından hakkında dava açılan Gıda Dedektifi, bu kez bal üreticisi Balparmak’la karşı karşıya geldiğini duyurdu.

Üretici tarafından kendilerine bir bildirim yapıldığını belirten Gıda Dedektifi, söz konusu paylaşımı kaldırmalarının istendiğini belirtti.

Gıda Dedektifi bunu yapmayı reddetti ancak bu, aldıkları ilk kaldırma talebi olmadığı gibi son da olmayacak gibi duruyor.

'Bir yılı aşkın süredir yayınlarımıza yönelik bir susturma girişimi var'

Ülker tarafından üretilen bir ürünün içeriğini inceledikleri paylaşım, Gıda Dedektifi’nin erişime engellenmek istenen ve engellenen ilk paylaşımı oldu.

“Kanky Dolgulu Süt Çubukları” ürününün incelemesini yapan Gıda Dedektifi, incelemeyi ürünün adının yer aldığı başlıkla 17 Ekim 2022’de yayımladı.

Gıda Dedektifi’nin internet sitesinde yer alan incelemede, ürünün içeriğinde ilk sırada sofra şekerinin yer aldığı, üründe sütten daha yüksek oranda şekerin, yüzde 26 oranında süt tozunun ve palm yağı ile palm çekirdeği yağının yer aldığı belirtildi.

Bu incelemeyi sosyal medya hesaplarından da paylaşan Gıda Dedektifi, bundan bir hafta sonra yaptığı paylaşımda ise üretici firmanın harekete geçtiğini ve söz konusu içeriğin LinkedIn’de yapılan paylaşımı için erişim engeli talep ettiğini yazdı.

Üretici firmanın İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliğine başvurduğunu ancak hakimliğin bu talebi reddettiğini belirten Gıda Dedektifi, firmanın bu karara İstanbul Anadolu 8. Sulh Ceza Hakimliğinden itiraz ettiği ve talep ettiği erişim engeli kararını buradan çıkardığını belirtti.

Gıda Dedektifi, bunun üzerine “Gıda Dedektifi'nin hiçbir ürün incelemesi yayınında olmadığı gibi bu ürün incelemesi yayınında da herhangi bir suç unsuru bulunmadığı gibi, yayından kaldırmayı gerektirecek bir ifade, karalama ya da gerçek dışı itham da yer almamaktadır.” açıklamasını yaptı.

Platform, “Bir yılı aşkın süredir yayınlarımıza yönelik susturma girişimlerine rağmen biz tüketiciye gerçekleri anlatmaya, etiketler üzerinden yapılan bilgilendirmelerle devam edeceğiz.” ifadelerini de kullandı.

‘Solventli kalem’ paylaşımına dava açıldı

Paylaşımları sebebiyle Gıda Dedektifi, platformun sahibi Musa Özsoy ve o dönem Özsoy’un yönettiği bir diğer hesap olan Denetle’nin (Gıda Dedektifi, 15 Haziran 2023 itibariyle Denetle hesabının yönetiminin kendilerine ait olmadığını belirtti) karşılaştığı tek yaptırım erişim engeli de olmadı.

Denetle, zincir market Bim’de "Çocuklara satılamaz, verilemez", "Solvent içerir", "Toksik etki" uyarıları yer almasına rağmen bir tahta kalemin satışına devam edildiğine yönelik Twitter hesabından bir paylaşım yaptı.

24 Ağustos 2021 tarihli paylaşımda “Geçen yıl tüm uyarılarımıza rağmen satışı yapılan Solvent içeren tahta kalemleri, bu yıl da okul öncesi sezonda satılıyor. Ürün üzerinde ‘Çocuklara satılamaz, verilemez’, ‘Solvent içerir’, ‘Toksik etki’ uyarıları yer alıyor. Buna dur diyecek var mı?” ifadeleri yer aldı.

Bunun üzerine söz konusu zincir market, Denetle’nin yayımları hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

12 Ocak 2024’te Musa Özsoy’un katılımıyla duruşması görülen davada beraat kararı verildi. 12 Şubat’ta Gıda Dedektifi Twitter hesabından yapılan duyuruda zincir marketin karara itiraz ettiği belirtildi.

‘Bugüne kadar hiçbir firmanın talebiyle paylaşımlarımızı kaldırmadık’

Gıda Dedektifi’nin “Artık gıda alanında haberlere, son gelişmelere, marketlerden ve gıdayla alakalı işletmelerden yaptığımız tespitlere buradan ulaşabilirsiniz.” diyerek tanıtımını yaptığı Gıda Ajansı da paylaşımını kaldırması istenen bir diğer platform oldu.

Gıda Ajansı, 28 Ocak’ta, “Rekabet Kurumu'nun geçtiğimiz yılın Ocak ayında yaptığı ön araştırma kapsamında Balparmak'ın İstanbul Çekmeköy'deki üretim tesislerinde yaptığı ön araştırmanın engellendiği ve zorlaştırıldığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili firmanın sözlü savunması alınacak.” ifadelerinin yer aldığı bir tweet paylaştı. Gıda Ajansı, tweet’e Rekabet Kurumu’nun 22 Ocak tarihli söz konusu kararını da ekledi.

30 Ocak’ta Gıda Dedektifi Twitter hesabından yapılan bir paylaşımda ise söz konusu bal üreticisinin, bahse konu tweet’i kaldırması için Gıda Ajansı ve Gıda Dedektifi’nin sahibi Musa Özsoy’a bir yazı gönderdiği belirtildi.

Gıda Dedektifi, söz konusu yazıyı “Gıda Ajansı ve hesabımızdan yapılan paylaşımla ilgili Balparmak firması kamuoyunu yanıltıcı ve gerçeğe aykırı bilgiler sunduğumuzu iddia etmekte, yayınımızın ivedilikle kaldırılmasını talep etmektedir. Yayınımızda gerçeğe aykırı ya da yanıltıcı bilgi bulunmamaktadır.” ifadelerinin yer aldığı tweet’le duyurdu.

'Tesislerimize girişe dair herhangi bir engelleme yoktur'

İlgili bal üreticisinin “T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı yetkisi dahilinde denetlenen üretim tesislerimize Rekabet Kurumu'nun herhangi bir giriş talebi olmadığı gibi; tesislerimize girişe dair herhangi bir engelleme de yoktur.” ifadelerinin yer aldığı yazısını da yayımlayan Gıda Dedektifi, söz konusu paylaşımı kaldırmayacaklarını duyurdu:

“Gıda Dedektifi olarak yasal mevzuat çerçevesinde ve kamuoyuna açık kaynaklar üzerinden teyitli bilgilerle yayın politikamızın arkasındayız. Yayınlarımızı bugüne kadar hiçbir firmanın talebiyle değiştirip, kaldırmadığımız gibi; bu yayını da kaldırmayacağımızı tekrar beyan ederiz.”