Dünya Sansür Gündemi (3 Temmuz – 9 Temmuz)

Dünya Sansür Gündemi (3 Temmuz – 9 Temmuz)

Kanada'da haber yasası yürürlüğe girdi: Google ve Meta çekildi, bakan rest çekti

Kanada, ülke basınının finansal sürdürülebilirliğini desteklemek amacıyla önerilen yeni Çevrimiçi Haber Yasası'nı onayladı. Yasayla Google, Meta vb. çevrimiçi iletişim platformlarının, paylaştıkları haberler için ülkedeki medya kuruluşlarına ödeme yapması zorunlu kılınıyor. Yasanın onaylanmasının ardından Google ve Meta, Kanada linklerini kaldırdı. Miras bakanı ise artık Meta'da reklam vermeyeceklerini duyurdu.

Twitter’ın, erişim engeli kararlarına yaptığı itiraz reddedildi

Hindistan’da Karnataka Yüksek Mahkemesi, Twitter’ın hükümetin gönderdiği erişim engeli kararlarına “hukuka aykırı” diyerek yaptığı itiraz başvurusunu reddetti. Mahkeme, bununla da kalmadı ve bir yıldan fazla bir süredir verilen kararları uygulamadığı gerekçesiyle şirkete 5 milyon rupi (60 bin dolar) para cezası kesti.

Teknoloji devleriyle sansür görüşmesi yapan Biden hükümetine kısıtlama

ABD'de federal yargıç, Başkan Joe Biden yönetiminden bazı üst düzey görevlilerin, sosyal medya şirketleriyle görüşmelerini ve iletişim kurmalarını kısıtladı. Yargıç Terry Doughty, ABD Sağlık Bakanlığı, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Federal Soruşturma Bürosu (FBI) yetkililerinin, sosyal medya şirketleriyle kurdukları ilişkilere bazı sınırlamalar getiren karara imza attı.

Kısıtlama kararına göre, Biden yönetimi yetkilileri, sosyal medya yöneticileriyle "içeriğin kaldırılması, silinmesi, gizlenmesi veya azaltılmasına yönelik, baskı veya teşvik amacıyla" e-posta, mektup, telefon veya kısa mesaj yoluyla görüşme yapamayacak.

Macron: İşler karıştığında sosyal medyaya erişimi kesebilmeliyiz

Fransa’da Cezayir asıllı 17 yaşındaki Nahel Merzouk’un polis tarafından vurularak öldürülmesi, Fransa’nın dört bir yanında şiddetli protestolara neden oldu. Protestocuların sosyal medya üzerinden örgütlenmesi üzerine eylemler büyürken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, toplumsal kargaşa döneminde sosyal medyanın kontrol ve erişime kapatma olasılığının değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.