Ocak ayında haberler, sosyal medya paylaşımları ve alan adlarından oluşan en az bin 401 URL için erişim engeli kararı verildi. En çok yolsuzluk ve usulsüzlük iddiası içeren haberler engellenirken söz konusu haberlerin özneleri ise AKP'ye yakın kişi ve/veya organizasyonlar ile kamu görevlileri oldu.
ALİ SAFA KORKUT
2024’ün ilk ayında 46 farklı erişim engeli kararı verildi ve bu kararlar kapsamında en az bin 401 içeriğe erişim engellendi.
Engellenen bin 401 URL’in 972’sini haberler, 426’sını sosyal medya paylaşımları, 3’ünü de alan adları oluşturdu.
Erişim engeli kararı verilen haber ve sosyal medya paylaşımlarının büyük çoğunluğunu yolsuzluk ve usulsüzlük iddiası içerenler oluştururken bu iddialarla işaret edilenler ise kamu görevlileri ile AKP'ye yakın kişi ve/veya organizasyonlar oldu.
Twitter, bazı hükümet yetkilileri, siyasetçiler ve AKP’ye yakın iş insanlarının yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı iddiasıyla ilgili tweet’lerin engellenmesini, “31 Mart yerel seçimlerine hazırlık” olarak değerlendirdi.
Yolsuzluk ve usulsüzlük konulu haberler zirvede
Yolsuzluk ve usulsüzlük iddiası içerenler, ocak ayında erişim engeli kararı verilen haberler arasında yine önemli bir yer tuttu.
Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can'ın, torpil taleplerini ilgili kişilere gönderdiğiyle ilgili haberler, Tarım ve Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğü de yapan eski AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz'ın 11 yerden 180 bin tl maaş aldığı iddiasıyla ilgili haberler, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci’nin üniversitedeki öğrenci ve öğretim üyelerinin kişisel verilerini sattığı iddiasıyla ilgili haberler ve Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Nükhet Hotar hakkındaki usulsüz atama iddiasıyla ilgili bir haber, yolsuzluk ve usulsüzlük iddiası içerip de erişim engeli getirilen haberleden oldu.
Erişim engeli getirilen haberlerin öznelerine bakıldığında ise ilk sırada kamu görevlileri yer aldı. Milletvekili, rektör, TRT yönetim kurulu üyesi, emniyet müdürü, siyasetçi, belediye başkanı ve çalışanları, okul müdürü, hakim ve öğretmenler bu kamu görevlilerinden oldu.
Kamu görevlilerinin ardından ise şirketlerle ilgili haberler geldi.
Ocak ayında erişim engeli getirilen 972 haberin 404’ü, kripto para borsası Tomya'nın sahibi Yavuz Usta ile şirketin eski danışmanı ekonomist Ece Pulaş’ın forex dolandırıcılığı iddiasıyla tutuklandığı hakkındaki haberlerden oluştu. Konuyla ilgili haberler için geçen ay beş farklı erişim engeli kararı verildi.
Engellenen sosyal medya paylaşımları: Twitter, 31 Mart yerel seçimlerinin altını çizdi
Erişim engeli getirilen 426 sosyal medya paylaşımına bakıldığında da yine yolsuzluk ve usulsüzlük iddialı haberler ile AKP’ye yakın kişi ve/veya organizasyonlar ön plana çıktı.
Öyle ki bu 426 paylaşımın 210’u tek bir kararla, Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliğinin 15 Ocak tarihli kararıyla erişime engellendi.
Kararla Twitter, Facebook, Instagram, TikTok ve YouTube’da yer alan ve engellenmesi istenen paylaşımlarda, bazı hükümet yetkilileri, siyasetçiler ve AKP’ye yakın iş insanlarının yolsuzluk/usulsüzlük yaptığı iddia ediliyordu.
Durumu, hükümetlerden gelen talepler ile izledikleri politikalara dair bilgiler verdiği “Küresel Hükümet İşleri” hesabından duyuran Twitter, kararın 31 Mart yerel seçimlerinden önce verilmesinin altını çizdi.
Erişim engeli getirilen haberlerin özneleri arasında AKP’ye yakın kişi ve/veya organizasyonların ardından ise “Milli güvenlik ve kamu düzenini tehdit eden sosyal medya paylaşımları” yer aldı.
Çoğunluğu tweet’lerden oluşan bu paylaşımlar, “Milli güvenlik ve kamu düzenini tehdit ettiği” iddiası üzerine “Milli güvenlik ve kamu düzenini korunması” gerekçesiyle engellendi.
Kürtçe gazeteye ve LGBTİ+ manga sitesine izin yok
Ocak ayında hakkında erişim engeli kararı verilen üç alan adı ise Kürtçe yayımlanan Xwebûn Gazetesi, LGBTİ+ içerikli manga çevirileri yayımlayarn Jiangzaitoon ve bir kadın hakkında çeşitli iddialar içeren bir internet sitesi oldu.
xwebun1.org Erzurum 2. Sulh Ceza Hakimliğinin 25 Ocak tarihli kararıyla, Jiangzaitoon ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 2 Şubat tarihli kararıyla erişime engellendi. Bir kadın hakkında çeşitli iddialar içeren internet sitesi ise İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliğinin 11 Ocak tarihli kararıyla engellendi.
Her dört haberden üçü, 'kişilik hakları ihlali' gerekçesiyle engellendi
Engellenen bin 401 URL'in bin 3 tanesi "kişilik hakları ihlali" gerekçesiyle engellenirken 397 URL ise "milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması" gerekçesiyle engellendi. LGBTİ+ içerikli manga çevirileri yayımlayarn ve BTK tarafından engellenen Jiangzaitoon'un engellenme gerekçesi ise belirtilmedi.
Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği, en çok URL engelleyen makam oldu
416 ile Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği, sayı itibarıyla en fazla URL için erişim engeli kararı veren hakimlik oldu.
Bazı hükümet yetkilileri, siyasetçiler ve AKP’ye yakın iş insanlarının yolsuzluk ve usulsüzlük yaptığı iddia edilen 210 sosyal medya paylaşımı, “Milli güvenlik ve kamu düzenini tehdit eden” 186 sosyal medya paylaşımı ve Adalet Bakan Yardımcısı Ramazan Can'ın, torpil taleplerini ilgili kişilere gönderdiğiyle ilgili 20 haber Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliğince erişime engellendi.
Ankara 171 URL ile İstanbul 7 ve 131 ile İstanbul Anadolu 7. Sulh Ceza Hakimliği takip etti.